Reuniune de proiect în Polonia
La nivel local și regional, reuniunea de proiect din Polonia a fost diseminată la următoarele adrese: http://www.rasunetul.ro/reuniune-de-proiect-polonia
În perioada 9-13 decembrie 2013, a avut loc la Școala Podstawowa nr. 5 im. Bohaterow Wrzesnia din Przemyśl, Polonia, a doua mobilitate transnaţională din cadrul proiectului școlar multilateral Comenius „Our rich diversity is our collective strength”, înregistrat de ANPCDEFP cu numărul de referință 13-PM-166-BN-TR. La reuniune au participat şcolile partenere din Grecia, Cehia, Turcia, România şi ţara gazdă, Polonia. Şcoala Gimnazială ,,Grigore Silași" Beclean a fost reprezentată de o delegație formată din șase cadre didactice (Vasile Gabriel Rus-directorul instituției, Veturia Seserman, Margareta Lazăr, Carmen Valeria Szasz, Ileana Cristea, Ecaterina Vîrtic) și nouă elevi (Sonia Diugan, Cristina Libotean, Alisa Rus, Laura Ghimici, Cristina Silveșan, Cătălin Pop, Andrei Rodilă, Bogdan Szasz, Denis Purcea). Programul stabilit de şcoala gazdă a constituit o modalitate eficientă de a promova valorile culturale şi educative din fiecare țară parteneră și a oferit oportunitatea unui dialog intercultural. Activitățile au inclus ședințe de proiect, schimburi de materiale și discuții pe tema educației, ateliere de lucru, vizite la obiective de interes pentru tematica proiectului, întâlniri cu diferite oficialități. S-au primit informaţii cu privire la sistemul de învăţământ polonez, regiunea şi oraşul Przemyśl, despre valorile şi tradiţiile culturii poloneze şi s-a participat la evenimente cultural-artistice. Vizitele la bisericile şi catedralele din Przemyśl au demonstrat că polonezii sunt un popor credincios care respectă familia şi prietenii. Elevii și cadrele didactice din cele cinci țări participante în proiect s-au implicat în toate activitățile reuniunii. Inedită a fost ora de limba engleză la care au participat elevii invitaţi la mobilitatea transnaţională. Grupaţi în echipe multiculturale, au reuşit să promoveze tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătoarea Crăciunului din ţara natală, identificând diferenţele şi asemănările culturale dintre ţările partenere. Târgul de Crăciun, întâlnirea cu Moș Nicolae, prăjiturile tradiționale poloneze, concertul de colinde au fost momente speciale care ne-au făcut pe toți-români, cehi, turci, greci sau polonezi-să retrăim lumea mirifică a sărbătorilor de iarnă. Momentele artistice pregătite de elevii și profesorii din Polonia, dansul și cântecul tradițional grecesc au completat suita manifestărilor de Crăciun. Deosebit de apreciată a fost delegația Şcolii Gimnaziale ,,Grigore Silași". Portul popular românesc și recitalul de colinde au surprins în mod plăcut publicul aflat la Royal Casimir Castle din Przemyśl. Mobilitatea transnațională a elevilor români în Przemyśl, Polonia a lăsat impresii de neuitat. Iată câteva:
,,Przemysl, orașul care pentru o săptămână a fost casa noastră, a devenit locul meu preferat. Dacă aș putea aș repeta această experiență fiindcă o consider benefică pentru orice elev care dorește să afle mai multe lucruri despre cultura și tradițiile din alte țări. Mulțumesc reprezentanților Comenius pentru această oportunitate!”( Cristina Libotean),,M-am întors din excursia din Polonia ca dintr-un basm plin de copii frumoși, deștepți, cuminți, care au legat prietenii pe viață. A fost o experiență de neuitat! Va rămâne veșnic în sufletul meu.” (Cătălin Pop),,Aș putea numi excursia din Przemysl, Polonia o bucurie pe care n-o voi putea uita curând. Au fost cinci zile frumoase, alături de persoane exemplare. Am legat prietenii, am vizitat locuri ce m-au uimit, am trăit experiențe inedite și am dobândit învățături noi. ” (Sonia Diugan),,Mi-am dat seama că, deși eram din țări diferite, toți elevii am fost la fel de dornici de a experimenta și învăța lucruri noi. Am făcut schimb de informații cu ceilalți copii despre cum petrecem timpul liber, despre cum ne distrăm, despre activitățile școlare sau despre istoria fiecărei țări. Limba engleză ne-a ajutat să comunicăm, dar și să învățăm cuvinte din limba țărilor partenere proiectului.’’( Andrei Rodilă),,Proiectul Comenius ne-a deschis calea spre o lume necunoscută. Obiectivele turistice vizitate, dar și climatul familial din școala gazdă au făcut ca orașul Przemysl să rămână întipărit în mintea și sufletul meu . M-am întors acasă cu dorința, ca în viitor, noi toți, români, polonezi, cehi, turci și greci să reunim familia Comenius pentru un alt schimb de idei, gânduri, sentimente.”( Alisa Rus)Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius a Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii. Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Coordonator proiect,prof. înv. primar Veturia Seserman
0 comentarii: