RAPORT REUNIUNE DE PROIECT COMENIUS - PRZEMYŚL, POLONIA „OUR RICH DIVERSITY IS OUR COLLECTIVE STRENGTH” 9-13 decembrie 2013
În cadrul Proiectului Comenius „OUR RICH DIVERSITY IS OUR COLLECTIVE STRENGTH”, având numărul de referință 13–PM–166–BN–TR, a avut loc a doua reuniune de proiect, la Przemyśl-Polonia în perioada 9-13 decembrie 2013. La reuniune au participat şcolile partenere din Grecia, Cehia, Turcia, România şi ţara gazdă, Polonia. Această mobilitate a vizat: dezvoltarea capacităţii de comunicare în limba engleză, limba de comunicare oficială a proiectului; stabilirea strategiilor de acțiune și a datelor exacte pentru reuniunile de proiect, aferente anului 2014; familiarizarea cu particularitățile sistemului educațional din țara gazdă; implicarea elevilor în activități comune de învățare, respective socializare; promovarea identității și culturii naționale din fiecare țară implicată în proiect; identificarea și realizarea unor activități concrete care să contribuie la facilitarea dialogului intercultural şi a multilingvismului cu scopul promovării înţelegerii, toleranţei şi respectului pentru diversitatea bogată ca forță colectivă.
Şcoala  Gimnazială ,,Grigore Silași" Beclean a fost reprezentată de o delegație formată din șase cadre didactice (Vasile Gabriel Rus-directorul instituției, Veturia Seserman- coordonator proiect, Margareta Lazăr, Carmen Valeria Szasz, Ileana Cristea, Ecaterina Vîrtic) și nouă elevi (Sonia Diugan, Cristina Libotean, Alisa Rus, Laura Ghimici, Cristina Silveșan, Cătălin Pop, Andrei Rodilă, Bogdan Szasz, Denis Purcea). Programul reuniunii a fost stabilit de comun acord cu reprezentanții școlii gazdă, dar și cu coordonatorii de proiect din țările partenere prin contacte realizate prin intermediul internetului (prin mail sau pe facebook).

09.12.2013

Cea dintâi zi a reuniunii a debutat cu o invitație a gazdelor din Polonia de a vizita orașul Przemyśl, de a cunoaște câteva din locurile care au marcat istoria orașului. Vizitele la bisericile şi catedralele din  Przemyśl au demonstrat că polonezii sunt un popor credincios care respectă familia şi prietenii.
 
S-a vizitat Centrul Cultural- Royal Casimir Castle. Participanții au primit informații despre istoricul locului, au admirat exponatele vestimentare, galeria de artă, dar și imaginea panoramică a orașului. Parcurile și gara din Przemyśl reprezintă alte obiective turistice importante ale orașului.


La ora prânzului echipa de proiect din Przemyśl a întâmpinat oaspeții conform tradiției: cu pâine și cu sare, cu cântece tradiționale.
În după-amiaza acestei zile s-a prezentat legenda orașului Przemyśl, s-a distribuit fiecărei școli partenere o broșură despre tradițiile din Polonia și s-au organizat jocuri de socializare.10.12.2013


Această zi a debutat cu vizita oficială la Primary School No5 in Przemyśl- Școala Podstawowa nr. 5 im. Bohaterow Wrzesnia-din Przemyśl. Primirea a fost surprinzător de călduroasă. Școala gazdă a pregătit un program artistic, în care elevii au prezentat cântece și dansuri tradiționale poloneze. Costumele populare purtate de micii artiști au impresionat publicul spectator. 


S-a vizitat instituția, s-au purtat discuții în legătură cu panourile Comenius realizate, s-au aflat  detalii   despre sistemul de învățământ din Polonia și despre specificul școlii. 
Întâlnirea de la școală s-a încheiat cu poze de grup realizate în incinta școlii sau  în piața principală, la Przemysl Bear fountain.


11.12.2013
În această zi s-a participat la orele de curs ale elevilor la diferite clase ( profesorii români și cehi au asistat la o oră de biologie,). Inedită a fost ora de limba engleză la care au participat elevii invitaţi la mobilitatea transnaţională. Grupaţi în echipe multiculturale, au reuşit să  promoveze tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătoarea Crăciunului din ţara natală, identificând diferenţele şi asemănările culturale dintre ţările partenere.  
Școala gazdă a organizat un Târg de Crăciun- Christmas kermis- , o expoziție cu vânzare de obiecte decorative realizate de elevi pentru sărbătoarea Crăciunului.
S-a organizat o plimbare la Kopiec Tatarski Mountain și o vizită la Muzeul de Istorie din Przemyśl-Museum of History of Przemyśl. Muzeul cuprinde mai multe departamente interesante care reprezintă istoria orașului și viața de zi cu zi a cetățenilor săi.
Ziua s-a încheiat cu o reuniune-Integration Party-activitate de socializare organizată pentru elevi.


12.12.2013


În dimineața acestei zile delegațiile Comenius au fost invitate la primăria orașului Przemyśl. Reprezentantul primarului a vorbit despre istoricul orașului, despre perspectivele de dezvoltare ale acestuia și a apreciat oportunitățile oferite de  programul Comenius.


S-a vizitat Castelul din Krasiczyn-Castle in Krasiczyn-construit pentru Stanislaw Krasicki în 1580. Castelul care îi poartă numele este una dintre cele mai frumoase comori ale Renașterii în Polonia și chiar din Europa.

După-amiaza a avut loc un concert de colinde, susținut de gazde și oaspeți la Royal Casimir Castle. Delegația școlii noastre s-a remarcat prin modul în care a prezentat momentul său de spectacol:  a colindat, evidențiind nu doar farmecul cântecului strămoșesc, ci și tradiționalul port popular. Detalii la adresa: http://www.youtube.com/watch?v=tohl9WN1cuE

Ziua s-a încheiat cu înmânarea certificatelor de participare la mobilitate.


13.12.2013

Ziua a debutat cu surpriza pregătită de gazde: prezența Sfântului Nicolae la reuniune. 

Coordontorii proiectului au discutat despre site-ul ce urmează a fi finalizat, au fost stabilite activitățile ce urmează a fi implementate și modul în care vor fi monitorizate. Activitățile propuse și care corespund celor din formularul oficial al proiectului sunt: expoziție de creații plastice cu tema ,,Tradiții de iarnă”( ianuarie); CD-uri cu cântece tradiționale (februarie); poeme sau alte creații literare având ca temă pacea, prietenia (martie), chestionar pe tema diversității( aprilie). Partenerii din Grecia au stabilit data reuniunii( perioada 12-16 mai 2014). Modul în care școala gazdă și-a îndeplinit sarcinile a fost evaluat în mod pozitiv.

Concluzii:
Activitățile multiple și diverse care s-au desfășurat la Școala Podstawowa nr. 5 im. Bohaterow Wrzesnia din Przemyśl au creat atât pentru elevi, cât și pentru profesori oportunitatea de a-și dezvolta competențele și aptitudinile lingvistice, civice, interpersonale, interculturale și sociale, precum și abilitățile artistice și creative (prin prezentarea de tradiții și obiceiuri din regiunea natală).
Promovarea identității și culturii naționale din fiecare țară implicată în proiect s-a realizat prin intermediul momentelor artistice prezentate, dar și prin produsul (calendarul) oferit de fiecare școală parteneră.

 


NOTĂ
            Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieții. Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei si Formarii Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

0 comentarii:

Copyright © 2013 Comenius Beclean