RAPORT REUNIUNE DE PROIECT COMENIUS - TURCIA „OUR RICH DIVERSITY IS OUR COLLECTIVE STRENGTH” 21- 25 octombrie 201
În cadrul Proiectului Comenius „OUR RICH DIVERSITY IS OUR COLLECTIVE STRENGTH”, având numărul de referință 13–PM–166–BN–TR, a avut loc prima reuniune de proiect în Turcia, în perioada 21-25 octombrie 2013. La această întâlnire de proiect au participat şcolile partenere din Grecia, Cehia, România şi ţara gazdă, Turcia. Din echipa de proiect a Şcolii Gimnaziale ,, Grigore Silași" Beclean-România- au făcut parte 3 cadre didactice: Vasile Gabriel Rus, Veturia Seserman și Carmen Valeria Szasz.
21.10.2013Vizita a avut loc în oraşul Besni, (un district din Provincia Adiyaman) la Ucgoz Ortaokulu-Ucgoz Secondary School. Primirea a fost surprinzător de călduroasă: cu cântece și dansuri tradiționale, cu mesaje de bun venit scrise atât în limba engleză, cât și în limba țărilor participante.S-a vizitat școala, s-au purtat discuții în legătură cu panourile Comenius realizate și cu exponatele tradiționale prezentate, s-au aflat detalii despre sistemul de învățământ din Turcia și despre specificul școlii. Workshop-ul organizat a vizat prezentarea școlilor implicate în parteneriat, a regiunii, a țărilor, precum și a delegațiilor invitate la aceasta reuniune de lucru.Deosebit de emoționantă a fost întâlnirea cu părinții elevilor și cu oficialitățile locale. Expoziția de produse alimentare tradiționale a fost apreciată de către toți partenerii din proiect. Întâlnirea de la școală s-a încheiat cu o partidă amicală de volei, în care partenerii de proiect-oaspeți și gazde, elevi și oficialități-au demonstrat că poate fi colaborare și cooperare indiferent de origine, etnie sau vârstă.Prima zi de lucru s-a finalizat cu vizita la Sofraz Tumulus, loc ce adăpostește vestigii istorice: monumente funerare sau tumuli.
22.10.2013În această zi, școala gazdă a organizat o excursie la obiective turistice importante ale regiunii, multe dintre ele aflate în patrimoniul UNESCO. Acest demers a reprezentat o modalitate de îmbogățirea cunoștințele invitaților despre arta, cultura și istoria Turciei.Primul popas a fost la Karakuș Tumulus.Al doilea popas a fost la Severan Bridge (Podul Severilor )-un pod roman, situat în apropiere de orașul antic Arsameia (azi Eskikale), la 55 km (34 km) nord-est de Adıyaman în sud-estul Turciei. Podul este construit din 92 pietre fără mortar, fiecare având o greutate de aproximativ 10 tone.Următorul popas a fost la ruinele Arsamaia (Nymphaios Arsamaia). A fost capitala de vară și centrul administrativ al Regatului.Punctul final al vizitei a fost Muntele Nemrut (Nimrod, cunoscut și în turcă Nemrut Dağı) fiind una dintre cele mai interesante atracții turistice ale Turciei. Summit-ul găzduiește ruinele vechiului regat Commagene, și anume celebrul mormânt monumental (tumulus) al regelui Anthioh I, zona sacră (Hierothesion), care este decorat cu mai multe statui de regi și zeutăți majore, basoreliefuri și inscripții. A fost descoperit în 1881 de către arheologii germani, care au scos la iveală mai multe elemente care ne aduc aminte de istoria dacilor. Chiar și după numele muntelui- Nemrut Dagi însemnă în turcă „nemurirea dacilor” sau „dacii nemuritori”- realizăm că istoria strămoșilor noștri este mai complexă decât ne puteam imagina.23.10.2013În această zi, şcoala gazdă a organizat o excursie la Barajul hidrocentralei Ataturk, aflat pe mitologicul fluviu Eufrat, una dintre cele mai mari centrale hidroelectrice construite în lume.
Următorul obiectiv a fost Şanliurfa-Orașul Profeților-cunoscut în antichitate sub numele de Edessa sau Riha (Aramaica) fiind un centru economic și cultural important pentru toatecivilizațiile antice care au stăpânit aceasta parte de lume. Impresionante au fost vizita la Muzeul Șanliurfa, peștera unde s-a născut Sfântul Abraham, cetatea Urfa, Moscheea Halil-ur Rahman si Ghiolul cu pești (peştii lacului sunt socotiți ,,crapi sfinţi” și sunt protejaţi prin lege).Seara s- a organizat o reuniune, unde am făcut cunoştinţă cu muzica poporului turc, cudansul şi cu obiceiuri gastronomice specifice.24.10.2013În această zi am participat la orele de curs ale elevilor la diferite clase (limba turcă, educație fizică).
Atelierul de lucru ce a urmat a vizat stabilirea denumirii site-ului proiectului. S-a stabilit ca website-ul să fie format din inițialele fiecărui cuvânt din titlul proiectului, adică ORDIOCS .Cel mai reprezentativ logo a fost considerat cel al Cehiei.S-a discutat şi despre activitatea şcolilor participante şi demersul individual al fiecărei şcoli din primele luni ale parteneriatului, despre retragerea Spaniei, despre mobilitatea transnațională din Polonia și produsul ce urmează a fi prezentat la această reuniune: un calendar cu tradiții și obiceiuri specifice fiecărei țări implicate în proiect. La finalul întâlnirii s-au completat chestionare, în vederea obţinerii unui feed-back. S-a constatat că toate obiectivele propuse au fost îndeplinite, s-au discutat toate problemele incluse pe agendă, care corespund celor din formularul oficial iniţial al proiectului. S-au înmânat certificatele de participare la mobilitate, iar apoi fiecare delegație a plantat câte un pomișor în memoria proiectului.După-amiază delegațiile Comenius au fost invitate la guvernatorul orașului Besni. S-au apreciat oportunitățile oferite de Programul Comenius şi s-a subliniat faptul că derularea unor astfel de proiecte va avea un impact pozitiv pentru elevi sau profesori, aceștia având posibilitatea de a cunoaşte şi explora alte culturi şi sisteme de învăţământ din Europa, de a intra în dialog intercultural, precum şi de a-şi dezvolta abilităţile de lucru în echipe internaţionale.
Vizita a fost consemnată în presa turcă la adresa: http://www.besni.gov.tr/default_B1.aspx?id=477
25.10.2013În ultima zi a reuniunii, gazdele au organizat o excursie în oraşul Gaziantep. Cunoscut în antichitate sub numele de Doliche, Gaziantep este de asemenea un loc de o mare importanță istorică, ca și zona în care se află. Gaziantep este renumit si prin faptul că are plantații cu fistic de cea mai buna calitate, prin kebab-urile și baclavalele pregătite de bucătarii de aici, precum și prin faptul ca este orașul cu cel mai mare ritm de creștere economică din Turcia. S-au vizitat obiective turistice-muzee, o renumită moschee, şi nu în ultimul rând, bazarul turc Muzeul Mozaicului Zeugma a impresionat prin măreția lui, prin armonioasa îmbinare dintre vechi și nou, prin unicitatea exponatelor. Acolo se păstrează modele de mozaic, cu dimensiunile de până 550 mp., panouri cu mozaic reprezentand zei antici sau sculpturi.CONCLUZIIReuniunea şi-a atins obiectivele în totalitate, atât în ceea ce priveşte componenta ştiinţifică, precum şi cea de socializare.Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Toate informatiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agentia Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formării Profesionale si Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit conţinutul acestor informaţii.
0 comentarii: